Navigation Menu

Livskvalitet: Købmanden på Avernakø skænker op til showboat

Den nye købmandsfamilie på Avernakø har bragt mangt et frist pust til øen og dens sociale og kulturelle liv. Fredag den 7. marts inviteres beboerne på Avernakø, Korshavn, Lyø og såmænd fra det fynske fastland til en hyggedag i forsamlingshuset. Som det fremgår af invitationen, er der vinsmagning, ostebord, tapas og en snak om livet i Det sydfynske Øhav.

Det er undertegnede, der har lovet at fortælle om  et halvt århundredes oplevelser på Det sydfynske Øhavs otte beboede øer – men også om det liv, der var engang på øer, som samfundet lukkede i takt med udsultning af de små samfund. Men naturligvis også som følge afvandringen fra land til by og landbrugets mekanisering.
Fra min barndom og ungdom på Horne Land og i Faaborg var jeg med boldklubberne til turneringer på Lyø og Avernakø. Det var tilbage i 50’erne, men siden da har mit hjerte ligget lunt i tilværelsens kølvandsstriber og banket for Livet, der var Engang. Den udvikling, der ubønhørligt – og med samfundets hjælp – lukker ø efter ø, må vi kæmpe imod. Vi må italesætte værdier, det danske samfund er skabt på.
Det er ikke rimeligt, at man lukker kirker og afskediger præster mens kassetænkningen ødsler millioner og milliarder ud til eksempelvis tidens hellige ko, turismen. Samfundet har, set med mine øjne, brug for en ny tids politikere, der kan skabe en anden tid end den, vi lider under i dag. Et wakeup call som det, Erhard og Glistrup bragte med sig ind på Christiansborg i 1973. Sagt uden politisk stillingtagen.
Så er det sagt, men mine fortællinger fredag den 7. marts hos Marianne og Paw er ikke en klagesang. Det er en rejse i tiden – som for eksempel den sommerdag i 1989, da jeg mødte skolebørn fra Lyø og Avernakø. På de tider var der tid til en dukkert inden færgen sejlede skolebørnene hjem fra Lyø Skole til Avernakø.
Er du selv en af dem, der tog en dukkert i 1989, gik i skole på Lyø eller styrede færgen mod Avernakø, så velkommen i Avernakø Forsamlingshus, hvor du også kan høre historien om…… 😉

På gensyn på Avernakø fredag den 7. marts

Med Øhavshilsen Bjarne Bekker

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *