Navigation Menu

Da maden fik ben at gå på med dråber fra Toscana som lejfi støt’pædago’

KØBMANDEN på Avernakø har bragt mange nye ideer med til øen. Fredag var alle pladser besat i Avernakø Forsamlingshus da købmandsparret Marianne og Paw bød velkommen til 112 gæster. Formentlig var det en ny tradition, der blev tilføjet den lange række, som i forvejen gør det socialt engagerende og hyggeligt at bo på øen, kun en god halv times sejlads fra Faaborg.

Efter velkomst ved Marianne, der er den bedre halvdel i købmandsbutikken og samtidig pendler til et job på Horne Land, tog yngste generation over. Louise på 12 år havde vist et af sine mange talenter og digtet en sang specielt til lejligheden. Da der også bor en kunstner i købmandsdatteren, var det selvfølgelig med egne illustrationer. Der var ingen ømme versefødder i hyldesten på melodi ”Marken er mejet” – men under bordene trippede dansefødderne lydeligt med i den oplagte vise.

Marken-er-mejet

Martin Holmberg, der er styrmand på Øfærgen, viste andre talenter, da han fortalte om sin sydlandske interesse – vine fra Toscana. De mange forskellige hvid-, rose- og rødvine blev flittigt prøvesmagt og da man jo ikke er vinekspert i Det sydfynske Øhav og derfor ikke gurgler som i Udkantsbyen omme ved Svenskekysten. Ja, så blev de prægtige dråber hverken slynget om i glasset eller gurglet ud i gulvspande. Næeh, ikke mindst de fire absolutte perler fra høsten i de røde vinmarken, blev nydt med anstand. Prego….

– Å je’ be’ først drå’verne over me’ kinj’tænj’erne, sagde min genbo, der har godt tag på italiensk vin samt de mørkøjede kvinder lagt dernede, syd for Kongeåen og Fællesmarkedet.

Tagdogselvbord

Da de mange snese flasker var gået den vej, en sådan strøm skal gå, tog Heidi Brun fra Barlebo Ost over med en sand symfoni af oste. Endda flere af egen fabrikation, så stemningen var høj, da det, nogen kalder tapas, blev præsenteret på et enormt tag-dog-selv-bord i skænkestuen. Tapas, der i de sydlige lande er små nippe-nippe-tingester, var i købmandsudgaven et orgie, der kunne konkurrere med Jesus og Jungmandens legendariske bespisning i ørkenen.

Da Deres udsendte skriverkarl jævnfør programmet skulle divertere med Øhavsfortællinger, måtte dette indslag i den prægtige aften improviseres og hastigt skæres ned til et kvarters længde, idet Øfærgen jo har fundet sin rette stil og immer sejler til tiden. Så kunne alle fra Fyn, Jylland og Ærø nå hjem og vågne op til Kvindernes Internationale Kampdag med en rigtig god smag i munden. Smagen af livet i Det sydfynske Øhav.

Herude, hvor folk slet ik’ ka’ betale sig. Men da de færreste øboer jo har  gået på Universitet hos professor Jørgen Knudsen i Ålborg, lever de videre i lykkelig uvidenhed…

 

 

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *