Navigation Menu

Birkholm – Brødrenes ø midt i Mørkedybet

Siger du Birkholm, er næste sætning Morten og Frede. Eller omvendt. Den charmerende ø midtvejs i Mørkedybet har i dag kun en håndfuld faste beboere – hvoraf de tre andre er Fredes hustru Margit samt legendariske postbådsfører Gustav og hans hustru, Lise. Men der var engang, hvor mere end et halvt hundrede aktive landmænd, sømænd og fiskere befolkede øen. Birkholm adskiller sig væsentligt på mange områder fra øhavets andre øer. De mange hvidkalkede huse med rødt tegltag fortæller om en fortid, rig på velbeslåede søfarere, men også landbrugsejendommene, der i dag allesammen tjener fritidsformål, er særdeles velholdte. Blandt legenderne på Birkholm er koen Yrsa, der blev Danmarks ældste med 27 år på den thøsingske dåbsattest. Da dens ejer døde, blev Yrsa taget bort fra øen og Gunnar. Eksperter, der jo altid ved bedst, fastslog, at Yrsa skulle ud i Den fynske Landsby og nyde sit otium – underforstået være trækplaster i markedsføringen. Men ak, Yrsa døde af hjemvé efter et par måneders længsel efter det saftige græs på Birkholm.

En af de suveræne, blandt mange krøniker fra livet i Øhavet, er den om Morten og Fredes mor, der passede Birkholm Samtalestation i en evig sky af cerutrøg. Men dén får du senere. Du er velkommen til at se det samme centralbord i Øhavssamlingerne på Skarø.

3 Kommentarer

 1. Hej Morten og Frede – ja, jeg ved ikke om det er meningen at man må skrive en besked til Birkholm her. Men vi vil bare sige tak for en stor gæstfrihed vi oplevede da vi sejlede til Birkholm, og var der i 5 døgn sidst i september – først i oktober. Vi smagte ål, torsk og fjordrejer til den store guldmedalje, og fik hyg´lig snak med i købet. Da vi udgik for smør, tog LM-bådejeren det med fra Marstal, har desværre glemt navnet, ikk´så godt.Også en båd fra Gråsten var der, og vi fik lidt historie fra Birkholm. Ha´en god vinter. mvh. Hanne og Jørgen Mortensen, Rudkøbing, båd: Rød Bandholm 24, ” Delfinen “

  • Kære Hanne og Jørgen. Ja, jeg kan følge jer i tankerne. En så hjertelig gæstfrihed skal man lede længe efter. Jeg er så heldig at ha kendt brødrene og deres forældre i snart et halvt århundrede. Desværre nåede vi ikke derover i år mere end et par timer. Men der tages revanche næste gang vi kan sejle – eller køre derover!
   Hyg jer i den herlige Bandholm når Klokkebøjen melder vår påny 🙂
   Bjarne Bekker

 2. Hallo Birkholm!
  Wir lieben Birkholm.
  Seit 35 Jahren segeln wir mehrmals im Jahr zu dieser
  hübschen Insel mit seinen netten Einwohnern.
  2019 haben wir sogar an einem privaten Hafenfest mit dänischer Tradition teilgenommen.Wir fühlten uns herzlich aufgenommen.
  Wir kommen immer wieder gerne.
  Ahoi und liebe Grüße an die Birkholmer
  Rolf und Iris aus Kiel
  Segelyacht Timpe Te

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *